Vesa Virri Opettaja, näyttelijä, koti-isä

Kaksin kotona

Aloitin tänään puolivuotiaan tyttäreni kanssa kahdestaan kotona ja ajattelin sen vuoksi alkaa pitää blogia säännöllisen epäsäännöllisesti. Tarkoituksena on samalla myös rohkaista muita samassa tilanteessa olevia jäämään yhä rohkeammin kotiin. Vaikka taloudellisessa mielessä kotiin jääminen ei välttämättä olekaan järkevää, uskon, että tämä on kokemus, jota en tule katumaan.

Vielä nykyäänkin suurimman osan vanhempainlomista pitää äiti, mikä näyttäisi tosin onneksi olevan pikku hiljaa muuttumassa. Omassa lähipiirissäni olen nimittäin huomannut muutosta eli yhä useampi isäksi tullut on alkanut pitää vanhempainvapaata. On toki mahdollista että elän vain Helsingin punavihreässä kuplassa mutta toivottavasti isien jääminen kotiin kasvaa myös muissa piireissä.

Itse toivoisin ettei lapsiperheiden erilaisia elämäntilanteita unohdettaisi poliittisessa päätöksenteossa.: Nykyiset vanhempainvapaat ovat aivan riittämättömiä ja asettavat vielä vanhemmat eriarvoiseen asemaan. Selkeänä parannuksena tulee mieleen ainakin Vihreiden ajama 6+6+6-malli, jossa isälle ja äidille varattaisiin kummallekin kuusi kuukautta vanhempainvapaata, minkä lisäksi olisi kuusi kuukautta jonka kumpi tahansa vanhempi voisi pitää. Tämä huomioisi erilaisia perhemalleja, kannustaisi lasten hankkimiseen sekä samalla houkuttelisi isiäkin jäämään yhä enemmän kotiin.

Itse kannatan kyllä lämpimästi päivähoitoa mutta koen että yhden vuoden ikä on liian vähän jotta kokisi turvalliseksi jättää oman lapsensa muiden hoitoon. Kotihoidon tuki on taas taloudellisesti niin mitätön ettei se oikein ole taloudellisesti järkevää ainakaan pääkaupunkiseudulla, jossa asumisen kustannukset vievät leijonanosan keskituloisenkin palkasta. Lapsella tulee olla paitsi subjektiivinen oikeus päivähoitoon, niin myös mahdollisuus pienenä olla kotona rakastavan ja huolehtivan vanhemman kanssa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)