Vesa Virri Opettaja, näyttelijä, koti-isä

Onko päivähoito lapsen vai vanhempien oikeus?

Olen tässä lapsen kanssa ollessani alkanut miettiä myös sitä, että jossain vaiheessa pitäisi palata töihin ja silloin pitäisi lapsikin laittaa hoitoon. Meillä asiat ovat siten ihan hyvin, että molemmilla vanhemmilla on vakituinen työpaikka, eikä päivähoitopaikan saamisessa sinänsä pitäisi olla ongelmia. Kaikilla eivät asiat ole näin hyvin ja todella paljon riippuu myös siitä missä kunnassa asuu.

Suomessa nykyinen hallitus tuntuu todella perhe- ja lapsivastaiselta: samaan aikaan kun koulutuksesta on leikattu, on myös lapsilisiä ja muita sosiaalitukia pienennetty. Oma lukunsa on vielä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen, mikä vaikuttaa merkittävästikin monen perheen arkeen ja aivan erityisesti lisää lasten eriarvoisuutta.

Helsingissä subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta ei ole luovuttu, toisin kuin esimerkiksi Vantaalla, jossa nykyisillä hallituspuolueilla on vahvempi asema. Vantaalla on jo kokemuksia siitä, että rajattu päivähoito-oikeus asettaa lapsia eriarvoiseen asemaan, kun esimerkiksi ruokailu koskee vain osaa lapsista. Täysipäiväisessä hoidossa olevat saavat päiväkodissa ruokaa, kun taas osapäiväisessä olevat eivät, vaikka ovat samassa hoidossa.

Ei tällaisen tulisi olla nyky-Suomessa mahdollista, mutta se on. Tuntuu että pienten lasten vanhempien omine elämäntilanteineen täytyy lähtökohtaisesti joustaa poliitikkojen tahdon mukaan, eikä toisin päin.

Minusta tässä pitäisi ensisijaisesti ajatella lapsen etua ja lähteä siitä, että perheet itse tietävät milloin tarvetta päivähoitoon on ja milloin ei. Päivähoito-oikeus pitäisikin nähdä siten, että se nimenomaan luo tasa-arvoa lasten kesken vähän samalla lailla kuin maksuton peruskoulu: eli että se kuuluu kaikille lapsille perheen henkilökohtaisesta tilanteesta, taustasta, kotikunnasta tai sosiaalisesta asemasta riippumatta.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Onko päivähoito lapsen vai vanhempien oikeus?"

- Vaikea, vaikea kysymys! Eipä 1-vuotias tietenkään ajattele, että "haluan ammattimaista varhaiskasvatusta, sosiaalistumista ikäisteni seurassa sekä motoristen taitojen harjoitusta turvallisesti ja valvotusti". Mutta eipä kotihoitokaan merkitse jäämistä edellämainitusta paketista paitsi.

Vanhemmat saattavat haluta "lapsivapaata" aikaa, ja toisaalta he voivat arvioida oman kasvatustyönsä jotenkin riittämättömäksi, jolloin sekä vanhempien että lapsen oikeus on helppo katsoa samaksi asiaksi. Mutta: mitä siihen sanoo yksivuotias, joka ikävöi kotia tarhan hälinässä?

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Tarkoitin siis sitä, että lapsella tulisi olla subjektiivinen oikeus päivähoitoon muiden perusoikeuksien ohella. Tietenkin se on sitten vanhempien tehtävä päättää haluavatko hoitaa lasta kotona vai laittaa päivähoitoon. Ei mielestäni ole oikein, että pienten lasten subjektiiviset oikeudet riippuvat merkittävästi kotikunnasta.

Muutenkin järjestelmän tulisi mielestäni huomioida paremmin erilaisissa elämäntilanteissa olevia perheitä. Nyt tuntuu siltä, että muutenkin jo raskaita ruuhkavuosia elävien pienten lasten vanhempien tulee pikemminkin huomioida hallituksen ja kuntapoliitikkojen usein ristiriitaisetkin päätökset.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Lienenkö jotenkin yksinkertainen mutta minun on vaikea kuvitella että yksivuotias haikailisi jotakin muuta kuin rakastavan äidin tai isänkin syliä. Mielestäni tämä on yksinkertaisesti luonnon sanelema asia aivan samoin kuin se että emo imettää pientä pentuaan.

Käyttäjän vesavirri kuva
Vesa Virri

Varmasti on näinkin. Tilanteet kuitenkin vaihtelevat perheittäin ja on tärkeää että vanhemmilla on erilaisia vaihtoehtoja riippuen heidän elämäntilanteestaan.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Niin tuossa mitä kirjoitin oli mielessäni vain lapsen etu yksinkertaisimmillaan. Ihan siksi sanoin kun tuntuu että näissä keskusteluissa useimmin pällimmäisenä (suoraan sanottuna tai peiteltynä)on se että miten oisi hyvä tai kiva vanhempien kohdalla.
Ja tottakai on poikkeuksia, esimerkiksi juopot tai niin epäkypsät vanhemmat etteivät yksinkertaisesti osaa hoitaa lasta.