Vesa Virri Opettaja, näyttelijä, koti-isä

Neuvolapalveluilla ei tule leikkiä

Olen aikamoisella hämmennyksellä seurannut hallituksen intoa sote-uudistuksen myötä yksityistää kaikki palvelut ilman riittävää suunnittelua ja valvontaa. Tuntuu että tässä mennään nyt selkeästi ideologia ja terveysyritykset edellä; ihmisten hyvinvointi vaikuttaa hyvinkin toissijaiselta.

Eihän yksityistäminen aina ole paha asia, sillä yksityistämällä saadaan joskus tuotettua laadukkaampia palveluja vaikkapa erityisryhmille. Esimerkiksi kolmannella sektorilla tehdään tällaista hyvin tärkeää työtä.

Kaikkia palveluja eivät kuitenkaan tuota järjestöt, vaan merkittävässä roolissa ovat suuret terveysyritykset, joiden tavoitteet ovat aivan muualla kuin yleisessä hyvinvoinnissa. Tällaisten yritysten lähtökohtana on tuottaa voittoa, minkä vuoksi palveluja yksityistäessä onkin oltava tarkkana, ettei toiminta johda vain kermankuorintaan. Tämän takia riittävä valvonta ja ennakkoon sovitut pelisäännöt ovat välttämättömiä; tämän ovat useimmat asiantuntijatkin todenneet.

Nyt hallitus tuntuu olevan menossa takapuoli edellä puuhun: Eli ensin yksityistetään ja sitten vasta huolehditaan valvonnasta ja sovitaan pelisäännöistä.

Erityisesti on viime päivinä noussut esiin neuvolapalvelut, joiden yksityistämistä hallitus ilmeisesti myös suunnittelee. Neuvoloissa on kuitenkin kyse sekä vanhempien että aivan pienten lasten hyvinvoinnista, joten puhutaan hyvin merkittävästä asiasta: Suomalainen neuvola on kuitenkin ollut kansainvälinen menestystarina, joka on merkittävästi vähentänyt lapsikuolleisuutta ja lisännyt sekä pienten lasten että yleensäkin perheiden hyvinvointia.

Itse olen oman lapsen kanssa saanut kunnallliselta puoelta todella laadukasta neuvolapalvelua. Huonosti valmisteltu neuvolapalvelujen yksityistäminen voi pahimmillaan johtaa siihen, että meidän lapsistamme tulee kahden kerroksen väkeä: Niitä, jotka saavat enemmän tukea kuin tarvitsevat ja niitä joiden palvelut heikkenevät.

Neuvolapalveluiden kohdalla tuleekin olla aivan erityisen tarkkana, ettei ideologisessa yksityistämisvimmassa todellakaan heitetä sitä lasta pesuveden mukana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.